Diabetes
Voetproblemen bij diabetes
Diabetes patiënten kunnen problemen krijgen aan de voeten, vooral wondjes aan de voeten komen veel voor. Vaak kunnen deze problemen voorkomen worden door een goede voetverzorging toe te passen en regelmatig de voeten te controleren.
Diabetische voet is een verzamelnaam voor allerlei verschillende voetproblemen zoals:
- Droge voeten of kloven
- Minder gevoel, tintelingen of pijn door zenuwschade/neuropathie
- Vaak koude voeten
- Verkleuringen aan tenen of voeten
- Wonden en zweren
- Charcotvoet
Wondjes aan de voet zijn het meest voorkomend probleem bij diabetes patiënten, vaak begint dit bij een ingegroeide nagel of kleine wondjes. Wanneer deze niet goed worden verzorgd kunnen de problemen erger worden, op deze manier kunnen er ontstekingen ontstaan die heel moeilijk terug genezen. In het ergste geval kan dit leiden tot amputatie van teen, voet of onderbeen.
Waardoor kunnen wondjes veroorzaakt worden:
Verkeerd schoeisel: wanneer schoenen niet helemaal goed zitten of bv. ergens knellen veroorzaakt dat vaak wondjes. Ook het rondwandelen op blote voeten is zeker af te raden.
Bij diabetes patiënten is er ook vaak een verminderd gevoel door beschadiging van de zenuwen, wanneer er dan een wondje aanwezig is wordt dit minder snel opgemerkt zo kan een klein wondje ongemerkt groter worden.
Diabetes kan leiden tot vaatproblemen in de benen en voeten, de bloedvaten vernauwen waardoor de doorbloeding vermindert. Hierdoor zullen wondjes ook slechter genezen.
Wat is de Charcot voet:
Dit is een complicatie die minder vaak voorkomt. Het komt meestal voor bij mensen die al meer dan +10 jaar diabetes hebben. Hierbij is een van de voeten opgezwollen, rood, pijnlijk, warm en gevoelloos. In een later stadium kan de voet zelfs vervormen. Dat komt door een botbreuk in de voet, die door de diabetes minder snel wordt opgemerkt. Mensen met diabetes hebben vaak beschadigde zenuwen. Hierdoor kan het zijn dat er minder gevoel is in de voet. Als iemand dan een keer de voet beschadigt door bijvoorbeeld een klein ongelukje, merken deze het minder snel op wanneer er een (lichte) breuk is in de voet. Door met deze beschadiging te blijven doorlopen, kan Charcot voet ontstaan. De voet wordt instabiel, waardoor er makkelijk nieuwe breuken ontstaan. Er is dan steeds minder stevigheid in de voet, waardoor de voet als het ware doorzakt en vervormt.
Hoe kunnen diabetes patiënten ernstige voetproblemen voorkomen:
- Hou je bloedsuikerspiegel op peil.
- Controleer dagelijks je voeten
- Wanneer je de onderkant van jouw voeten niet goed kunt bekijken, gebruik dan een spiegel of laat iemand anders kijken.
- Zorg voor een goede voethygiëne, was dagelijks je voeten met lauw water en een PH neutrale zeep.
- Droog je voeten zeer goed af na het wassen, ook tussen de tenen.
- Gebruik een hydraterende crème om kloofjes te voorkomen.
- Draag schone, droge, katoenen kousen zonder kreukels, plooien of gaten. Zorg ervoor dat de sokken niet knellen aan het onderbeen.
- Loop nooit op blote voeten!
- Gebruik geen warmwaterkruiken, elektrisch verwarmde dekens of kussens.
- Koop je nieuwe schoenen? Doe dit dan in de namiddag, je voeten zijn dan iets meer gezwollen.
- Controleer elke dag je schoenen op oneffenheden of beschadigingen.
- Verwijder nooit zelf likdoorns of eeltplekken.
Controle:
Als u diabetes heeft, is het raadzaam om enkele malen per jaar naar een gespecialiseerde pedicure (medische pedicure) te gaan. Ook als u geen voetklachten heeft! Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de gespecialiseerde pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de Gespecialiseerde pedicure adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de gespecialiseerde voetverzorgster vroegtijdig problemen signaleren en u doorverwijzen naar de huisarts of specialist.
Ook de podoloog heeft een belangrijk aandeel in de screening, preventie en behandeling van diabetespatiënten en de diabetische voet.
85% Van de aan diabetes gerelateerde voetproblemen, met als extreem geval de amputaties beginnen met een wond ter hoogte van de voet. Abnormale druk gekoppeld aan verminderde gevoeligheid en doorbloeding spelen hierbij een belangrijke rol. Ter voorkoming of genezing van de wonden kan een op maat gemaakte ontlastende zool worden gemaakt. Andere hulpmiddelen zijn ontlastende vilt of silicone orthesen. Ook belangrijk zijn schoenadvies en een goede screening, educatie en/of voetverzorging.
Iedere diabetespatiënt komt in aanmerking voor opvolging via een zorgtraject diabetes of de diabetesconventie. Iedere diabetespatiënt kan dan ook voor 2 podologieverstrekkingen per kalenderjaar in aanmerking komen.
Voor voetverzorging bij een gespecialiseerde pedicure kan je een terugbetaling ontvangen bij jouw ziekenfonds.