Schimmelnagels

Schimmelnagels

Wat is een schimmelnagel

Wanneer je een schimmelnagel hebt groeit er een schimmel (dermatofyten) in en onder de nagels van je tenen of vingers. Een schimmelinfectie kan niet enkel voorkomen bij de nagels maar ook op de huid.

Een schimmelnagel is onschuldig en kan dus geen kwaad maar vaak zien we hierbij een nagel met een ander uitzicht. De aangetaste nagel heeft vaak een gedeeltelijk verkleurde nagel (gelige, groenige of witte kleur) en is vaak ook verdikt en breekbaar en komt soms los. Dit kan voor sommige mensen een gevoel van schaamte oproepen. Een schimmelnagel wordt in de volksmond ook vaak een kalknagel genoemd.

Hoe ontstaat een schimmelnagel

Het is een misverstand om te denken dat schimmelnagels ontstaan door slechte hygiëne, een schimmelinfectie ontstaat door een combinatie van verschillende factoren.

Zweetvoeten

We zien vaker een schimmelnagel aan de tenen dan aan de handen. Onze schoenen vormen een ideale omgeving voor schimmels omdat het in de schoenen vaak warm en vochtig is. De schoen is een afgesloten ruimte waardoor het vocht niet kan ontsnappen en is hierdoor het ideale klimaat om de schimmel te laten groeien.

Het is dan ook belangrijk om elke dag nieuwe sokken te dragen en goed ademende schoenen om natte voeten te voorkomen.

Heb je last van overmatig zweten aan de voeten? Een kuur met HFL Laboratories Dermo Dry zorgt ervoor dat de zweetkliertjes ligt indrogen maar niet worden afgesloten, hierdoor zullen je zweetvoeten binnen de 3 tot 14 dagen tot het verleden behoren!

ZWEETVOETEN_1_

Mensen met een verminderde weerstand

Mensen die een verminderde weerstand hebben behoren tot de grootste risicogroep om een schimmelnagel te ontwikkelen, denk hierbij aan mensen die oververmoeid zijn, burn-out klachten hebben, oudere, mensen die chemotherapie ondergaan, enz…

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Is er echter sprake van een beschadiging van de nagel, dan is de kans op een schimmelinfectie ook groter.

Burn-out

Direct contact met schimmelsporen

maak jij na het sporten gebruik van gemeenschappelijk douches, ga je graag eens ontspannen in de sauna of hou jij ervan om een plons in het zwembad te nemen? Helaas zijn deze warme en vochtige plaatsen ook ideaal voor schimmels, door dat je hier op blote voeten rond wandelt is er vaak direct contact met schimmelsporen.

Burn-out_1_

Medicatie

Denk hierbij aan antibiotica, antibiotica worden ingezet bij een bacteriële infectie. Door deze medicatie worden alle bacteriën gedood waaronder ook de goede bacteriën, deze goede bacteriën vormen een belangrijk deel van onze natuurlijke weerstand. Wanneer je deze grotendeels kwijt geraakt ben je dus gevoeliger voor schimmels en gisten.

medicatie

Hoe vaak komen schimmelnagels voor en bij wie?

Mannen en vrouwen hebben ongeveer evenveel kans op het krijgen van schimmelnagels. Naarmate je ouder wordt is er meer kans op een schimmelnagel. Bij kinderen komt het nog vrij weinig voor, maar bij mensen tussen 40 en 60 jaar lijdt 15-20% aan een schimmelinfectie van de nagel.

Hoe kan je een schimmelnagels herkennen?

Een schimmelnagel kan je herkennen aan verdikking, verkleuring en vervorming van de nagels. Een schimmelnagel komt voor bij zowel vingernagels als teennagels. Maar we zien dit het meeste bij de teennagels.

Een schimmelnagels is vaak moeilijk om te herkennen met het blote oog, hiervoor is het soms nodig om een schimmelnagel met zekerheid vast te stellen door een test (HFL Laboratories Fungicheck), na 10 min is het resultaat bekend en kan je met zekerheid de juiste behandeling starten.

Wat kan je zelf doen om een schimmelnagels te voorkomen?

 • Ga je naar het zwembad, sauna of openbare douches draag dan slippers .
 • Zorg voor een goede voethygiëne. Was je voeten met een ph neutrale zeep (HFL Laboratories bodygel) en zorg ervoor dat je voeten goed droog zijn na het wassen, zeker tussen de tenen.
 • Draag elke dag propere nieuwe sokken (katoenen sokken) en zorg voor goed ademend schoeisel.
 • Vermijd het dragen van synthetische sokken.
 • Vermijd zweetvoeten, heb je last van zweetvoeten is het belangrijk om dit aan te pakken. Met HFL Laboratories Dermo Dry reken je binnen de 3 tot 14 dagen af met zweetvoeten.

Wat doen als je een schimmelnagel hebt?

 • Laat een correcte en betrouwbare diagnose uitvoeren. U kunt de nagel laten testen bij uw pedicure op aanwezigheid van schimmel.
 • Laat de nagel tot een natuurlijke dikte frezen bij de pedicure.
 • Laat uw pedicure zoveel mogelijk broze of losse nageldelen weghalen
 • Spray uw nagel tweemaal daags met de HFL Laboratories Solution Spray
 • Behandel ook altijd goed uw schoenen met de HFL Laboratories Solution Spray
 • Het is advies is om iedere 6 weken uw pedicure te bezoeken.

De gespecialiseerde pedicure kan een juiste behandeling bieden ter begeleiding en regulatie van de nagel. Ook kan de gespecialiseerde pedicure de overige factoren die een schimmelnagel bevorderen met u bespreken en aanpakken.

Schimmelnagel

Waarom HFL Laboratories Solution Spray?

Solution Spray is het énige product waarvan de werkzame bestanddelen via de huid tot aan de matrix (of wortel) van de nagels doordringen. Ze pakken daar meteen ook de schimmelinfectie bij de bron aan. Bovendien kan Solution Spray ook gebruikt worden bij de behandeling van huidschimmels.

Andere producten voor de behandeling van schimmelnagels wekken bij langdurig gebruik makkelijk allergieën op, precies omwille van de schimmelwerende stoffen die daar inzitten. Solution Spray kan echter totaal geen kwaad.

In deze spray zit namelijk natriumbenzoaat. Dat is gewoon een grondstof uit de voedingsindustrie, die in flessen en potten wordt gedaan tegen gisten en bacteriën. De stof vernietigt echter zo’n 90% van alle schimmels. Dit maakt van Solution Spray zo’n slimme (en niet-allergene) innovatie!

Bovendien kalmeert Solution Spray de geïrriteerde huid dankzij het actieve bestanddeel limonene acid. Solution Spray bevat verder panthenol - met onder andere provitamine B5 – dat de nagel soepel houdt en de groei van een nieuwe, gezonde nagel bevordert.

Hoe verloopt de behandeling van een schimmelnagel?

Het resultaat van een behandeling van schimmelnagels is helaas niet meteen duidelijk te zien. 

De eerste veranderingen zijn te zien binnen 6-12 weken. Dit is afhankelijk van de hoedanigheid van de kalknagel.

Er moet rekening gehouden worden met het feit dat een teennagel gemiddeld 12 maanden nodig heeft om uit te groeien.

Meer te weten komen als professional over onze producten?

Ben jij pedicure en wil je meer te weten komen over de diagnose en behandeling van schimmelnagels neem dan zeker een kijkje naar onze opleiding schimmelnagels en kom alles te weten over unieke behandelwijze om klanten te verlossen van dit probleem.

Artikel delen