Blaren

Blaren ontstaan door druk

Nu de zon weer wat meer gaat schijnen en we er op uit trekken voor een fikse wandeling bestaat de kans dat je last krijgt van pijnlijke voeten. Meestal is de boosdoener een blaar op de voet.

Wat is een blaar?

Een blaar is een vochtophoping die ontstaat tussen de huidlagen. Je herkent een blaar dan ook door een bultje gevuld met vocht, deze wordt veroorzaakt door een constante wrijving van de huid tegen je schoen.

Een blaar ontstaat om je wonde te beschermen tegen meer druk en is dus eigenlijk een natuurlijke pleister, maar zijn ook vaak erg pijnlijk en fragiel. Wanneer je met een blaar blijft rondwandelen zonder deze te beschermen kan deze scheuren en een open wonde creëren waardoor er een risico is op infectie.

Blaren_op_voet

Hoe kan je blaren voorkomen:

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar wat kan je nu zelf doen om blaren te vermijden:

  • Goed zittende schoenen zijn prioriteit! Zorg ervoor dat je schoenen niet te groot of te klein zijn zodat er geen wrijving ontstaat. Heb je jezelf een prachtig nieuw paar aangekocht? Dan kan je deze best goed in lopen alvorens je er langer mee op pad gaat.
  • Verminder wrijving op drukpunten, dit kan je doen door WandelWol antidrukwol preventief te gebruiken.
  • Draag propere, droge en naadloze kousen.
  • Heb je last van zweetvoeten? Bij zweetvoeten is de kans op blaren namelijk groter. Wanneer je hier last van hebt kan je gebruik maken van HFL Laboratories Dermo Dry. Met deze crème kuur zijn je zweetvoeten binnen de 14 dagen verdwenen!

Wat kan je nu best doen bij een blaar?

Gesloten blaar:

Is de blaar nog gesloten dan kan je deze ook best gesloten laten, hierdoor zal deze indrogen en vanzelf genezen. Natuurlijk is een blaar fragiel en kan je deze best beschermen tegen nog meer wrijving en druk om openbarsten te voorkomen.

Je kan hiervoor gebruik maken van WandelWol antidrukwol, deze wol breng je aan op de plaats waar de blaar zich bevindt, Je trekt gewoon je sok erover aan en de wol blijft gedurende heel de dag op zijn plaats zitten. Hierdoor gaat er geen druk en wrijving plaats vinden en krijgt de blaar de kans om zelf weer te genezen. Binnen ongeveer 7 dagen ben je normaal van de vervelende blaar verlost.

Open blaar:

Is de blaar toch opengesprongen dan is het belangrijk om de wond goed schoon te maken, zo kunnen infecties vermeden worden. Je kan deze dan best afdekken met een verband en dit dan ook dagelijks vervangen om de wonde proper te houden. Wanneer de opengesprongen blaar is afgedekt met een verband kan ook hier WandelWol antidrukwol worden gebruikt om pijn te verminderen en de wonde te beschermen. Het is echter wel belangrijk dat de antidrukwol niet wordt aangebracht op een open wonde omdat deze anders hierin gaat kleven. Ook een open blaar zal meestal binnen de 7 dagen terug genezen zijn.

Blaren_preventie_WandelWol

Moet je met een blaar naar de huisarts?

In normale omstandigheden zullen blaren vanzelf genezen, wanneer de blaar ernstig ontstoken is neem je best wel contact op met je huisarts.


Artikel delen